Transformació del Maassilo

El Maassilo és un edifici patrimonial, icona del passat industrial holandes en el port de Rotterdam. La primera fase de construcció es va iniciar el 1906 per l’arquitecte J.P. Stok, el 1919 els arquitectes J.A. Brinkman i L.C. van der Vugt dissenyen una gran ampliació de l’edifici i el 1951 els germans Postma completen la sitja de gra amb la seva ampliació final. Durant els anys 1980, la producció industrial va ser automatitzada i l’edifici va esdevenir obsolet i cessà la seva activitat.

La més gran i més antiga sitja de gra d’Europa va començar la seva transformació el 2004 quan va obrir les seves portes una altra vegada, ara com localització industrial preparada per a la celebració d’esdeveniments diferents, de 200 a 5,000 persones, ocupant espais de diferents mides en l’edifici. L’edifici Stok, a més, acull la The Creative Factory, un espai de co-working de set pisos. El 2018 JA arquitectura + Groendak proposen la darrera transformació de la Maassilo: una nova coberta sostenible que re-connecta tot l’edifici.

EVENT DECK
El nou disseny recupera les geometries de formigó ocultes de les sitges, s’utilitzen com a recurs formal per transformar la coberta i les plantes superiors de l’edifici. A la coberta de l’edifici Stok es situa la nova terrassa per a esdeveniments, un espai multifuncional on es poden fer múltiples esdeveniments de fins a 1,000 persones (concerts, teatre, presentacions de productes, esdeveniments corporatius, casaments, seminaris, etc..) gaudint de les vistes de la ciutat de Rotterdam. La terrassa d’esdeveniments es continuada per l’Skygarden, un jardí de 950 m² elevat a 35 metres on els usuaris poden gaudir de la diversitat de plantes que canvien estacionalment. Aquesta terrassa d’esdeveniments es completa amb una graderia polivalent que connecta la planta 7 (The Creative Factory) i la planta 10 (club Now&Wow) amb la terrassa d’esdeveniments i una sala polivalent a sota, 230 m² d’espai auxiliar destinat a donar suport a les activitats que es duen a terme a la terrassa.

SKYBOX
L’ampliació de la sala Now&Wow transforma l’interior obscur del saló principal en un espai dinàmic, esglaonat i obert a l’horitzó de la ciutat a través d’una nova caixa de vidre. La nova Skybox presenta un espai obert i transparent amb un sistema de dues façanes de vidre que permet adaptar-se a les condicions climàtiques de les quatre estacions de l’any, protegint-lo de vent, pluja i sol. L’estructura de l’Skybox reflecteix a la façana el ritme de l’estructura oculta de la sitja. Els diferents nivells de la sala principal, la llotja i altell es connecten per unes graderies creant una relació visual molt dinàmica.

ENERGY FARM
El projecte es completa amb una Energy farm, 3,300 m² de coberta verda que generen un aïllament natural per a l’edifici i serveix com una catifa freda per la gran instal·lació de panells solars. Aquesta coberta genera prou electricitat per satisfer la demanda d’electricitat de l’edifici en cas d’activitat normal i, a més, es reactiva la sitja que està inactiva des de la dècada de 1980. Es reobre l’espai vacant de les sitges per instal·lar-hi les bateries que acumulen l’energia generada pels panells solars. A més, amb la combinació de les cobertes verdes i les sitges, s’equipa a l’edifici d’un sistema d’absorció d’aigües de tempesta per ajudar a la ciutat de Rotterdam a drenar les abundants pluges del clima holandès. A més, aquesta aigua acumulada també pot produir energia quan s’evacua acumulat una energia extra a la sitja.

Premi LIFE@UrbanRoofs

Client

Ajuntament de Rotterdam, Factory010

Autors

Joan Alomar, Lucía Ribes + Groendak

Any

2018

Emplaçament

Rotterdam, Països Baixos